Τροφές πριν τον αγώνα

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που απαιτεί από τους παίκτες να τρέχουν και να παραμένουν σε συνεχή κίνηση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Χρησιμοποιείται το αναερόβιο σύστημα παροχής ενέργειας σε φάσεις όπως η επίθεση και η άμυνα (σπριντ, γλιστρήματα, αλλαγές κατεύθυνσης κτλ) όπου είναι καταστάσεις με υψηλή ένταση και μικρή διάρκεια. Εξαιτίας αυτού, το τι πρέπει  να τρώνε οι παίκτες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πριν από ένα παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό. Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν παίκτη μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση στον τρόπο που θα παίξει στο παιχνίδι.

Τρώγοντας πριν από ένα παιχνίδι.

Είναι καλύτερα να τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες δύο ή τρεις ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Αυτό θα σας δώσει  μια σταθερή ενέργεια σε όλο το παιχνίδι. Τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα λαχανικά,  το ψωμί. Είναι επίσης σημαντικό ο αθλητής να μείνει ενυδατωμένος πίνοντας πολλά υγρά όλη την ημέρα, καθώς και κατά τη διάρκεια του ίδιου του παιχνιδιού. Το γεύμα ή το σνακ που καταναλώνεται πριν τον αγώνα ή πριν από µία έντονη προπόνηση καθώς και ο χρόνος που θα ληφθεί αυτό, θα πρέπει να προετοιμάζει τους αθλητές έτσι ώστε οι αθλητές ούτε να πεινάνε, ούτε να έχουν άπεπτη τροφή στο στομάχι τους. Αποφύγετε τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, ναυτία, διάρροια (όσπρια, καρυκεύματα, κρεμμύδι, πολύ όξινες ή λιπαρές τροφές, σοκολάτα). Η κατανάλωση απλών ζαχάρων (σοκολάτα, γλυκά) πριν την προπόνηση πρέπει να αποφεύγεται γιατί λόγω της ταχείας απορρόφησής τους, ανεβάζουν απότομα την γλυκόζη του αίματος, προκαλώντας αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση σχετικά απότομων υπογλυκαιμικών συμπτωμάτων όπως αδυναμία, ζάλη, εφίδρωση, τρέμουλο, ναυτία, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και την πνευματική συγκέντρωση που απαιτεί το μπάσκετ.

Σύμφωνα µε τα παραπάνω, θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω γενικές οδηγίες για γεύματα και σνακ:

1. Κοτόπουλο

8

Το κοτόπουλο είναι ένα πλούσιο γεύμα για τους καλαθοσφαιριστές, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη βοηθά τους καλαθοσφαιριστές να παραμείνουν ισορροπημένοι και ισχυροί σε όλο το παιχνίδι. Υπάρχουν επίσης πολλά υπέροχα πιάτα που πηγαίνουν με κοτόπουλο, συμπεριλαμβανομένων σαλάτες και πατάτες φούρνου.

2. Ζυμαρικά

spaghetti

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές ενός  γεύματος πριν τον αγώνα για τους καλαθοσφαιριστές είναι υδατάνθρακες. Όταν πρόκειται για την  διατροφή πριν τον αγώνα πρέπει να βρεθεί μια υγιής ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Τα ζυμαρικά είναι μια φανταστική πηγή υδατανθράκων, και εάν μπορείτε να φάτε  ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ότι είναι ακόμα καλύτερο.

3. Αυγά

softboiled-eggs-21757_l

Αν το παιχνίδι είναι το πρωί, το πιο πιθανό είναι να μην ενδιαφέρεστε για την κατανάλωση ζυμαρικών. Όπως τα ζυμαρικά, έτσι και τα αυγά είναι μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης.  Με κάποια αυγά και ολόκληρο τοστ από σιτάρι, θα έχετε ένα ικανοποιητικό γεύμα πριν τον αγώνα.

4. Σάντουιτς σνακ

turkey-sandwich

Εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να λάβετε τροφή λόγω του αγώνα ή της προπόνησης τότε ένα σνακ είναι ένα επαρκές γεύμα για τους παίκτες του μπάσκετ. Θα πάρετε τους υδατάνθρακες σας από το ψωμί, και αν το συνοδεύσετε με κρέας  όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο ή βοδινό κρέας (όσο πιο άπαχο γίνεται), θα πάρετε και τις πρωτεΐνες επίσης.  Εάν θέλετε, μπορείτε να καταναλώσετε λίγα φιστίκια, κάσιους ή άλλους ξηρούς καρπούς ως ένα δευτερεύον σνακ, που είναι επίσης πηγές πρωτεϊνών. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ένα σνακ 1 ώρα πριν τον αγώνα ή την προπόνηση (ώριμο φρούτο ή ελαφρώς αραιωμένο χυμό φρούτου).

Καλό αγώνα!

***Αμέσως μετά τον αγώνα ή την προπόνηση η ανάγκη αναπλήρωσης της χαμένης ενέργειας αλλά και των μυών (μυϊκό γλυκογόνο) είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, οι τροφές που θα καταναλωθούν έως και 30 λεπτά μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, πρέπει να είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ενώ παράλληλα χρειάζεται να περιέχουν και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης για να επιτευχθεί γρήγορα η αποκατάσταση της ενέργειας του οργανισμού. Όμως ο αθλητής χρειάζεται και ευκολία στις επιλογές του, για παράδειγμα να τις έχει μαζί του στην τσάντα του, επομένως μία μέτρια μπανάνα ή μπάρα δημητριακών είναι ότι πιο εύκολο. Καταναλώστε το σνακ άμεσα και το κυρίως γεύμα σχετικά σύντομα (περίπου 1 ώρα μετά). Το κυρίως γεύμα πρέπει να είναι πλήρες (κυρίως πιάτο, σαλάτα, ψωμί, φρούτο ή κάποιο σπιτικό γλυκό).