ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Με τον κανονισμό ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των εκπαιδευόμενων αθλητών και κηδεμόνων του Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΙ Πολίχνης με την Διοίκηση του Συλλόγου και τους Υπεύθυνους Προπονητές.

 1. Με την έναρξη των προπονήσεων, οι αθλητές κατατάσσονται κατά την κρίση των προπονητών και μόνο, με κριτήριο την ηλικία τους, την ικανότητά τους στο μπάσκετ και τα σωματοδομικά τους προσόντα. Αλλαγές τμημάτων γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη προπονητή και υπεύθυνου ακαδημιών.
 2. Όλοι οι κηδεμόνες και εκπαιδευόμενοι αθλητές που ανήκουν στη δύναμη του Συλλόγου οφείλουν τον απαραίτητο σεβασμό προς την Διοίκηση, τους προπονητές, τους υπαλλήλους, τους συμπαίκτες και τους φιλάθλους. Οφείλουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, σεβασμό στους κανονισμούς που θέτει η Διοίκηση και η τεχνική ηγεσία. Τα μέλη της διοίκησης, οι προπονητές, οι συμπαίκτες, οι υπάλληλοι και ο φίλαθλος κόσμος οφείλουν επίσης σεβασμό προς τους εκπαιδευόμενους αθλητές.
 3. Για τους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανωμένη μεταφορά με ευθύνη της ομάδας), ο αθλητής πρέπει να συνοδεύεται από τον γονέα του ή κάποιον άλλο κηδεμόνα, ο οποίος και θα φέρει την ευθύνη της μετάβασής του.
 4. Αθλητές που εκδηλώνουν ή ενισχύουν φαινόμενα βίας δεν έχουν καμία θέση στην ομάδα.
 5. Κατά την εγγραφή απαιτούνται:
  1. Πιστοποιητικό υγείας από παιδίατρο, παθολόγο ή καρδιολόγο.
  2. Σε περίπτωση που η βεβαίωση δεν προσκομισθεί εντός δεκαπενθημέρου από την εγγραφή, ο κηδεμόνας με την αίτηση εγγραφής αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της παράλειψης.
 6. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται από 5 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Ιουνίου. Στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα ο Σύλλογος λειτουργεί κανονικά πλην επισήμων αργιών.
 7. Ομαδικές φωτογραφίες και βίντεο αθλητών δύναται να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ιστότοπο του συλλόγου με υποχρέωση μη αναφοράς ονομάτων.

  Υποχρεώσεις Αθλητών
  Οι εκπαιδευόμενοι αθλητές υποχρεούνται:
 8. Να συμμετέχουν σε όλες τις προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει ο προπονητής και να λαμβάνουν μέρος σε οποιοδήποτε φιλικό ή επίσημο αγώνα, εφόσον κληθούν από τον προπονητή. Καμία άλλη προπόνηση δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκριση των υπεύθυνων προπονητών.
 9. Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις δέκα (10) λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα.
 10. Να φροντίζουν να είναι συνεπείς στην ώρα προσέλευσης τους στα παιχνίδια, στις αποστολές και γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις της ομάδας που καλούνται να παρευρίσκονται
 11. Όταν συμμετέχουν στην αποστολή της ομάδας είναι απαραίτητο να έχουν υποδειγματική συμπεριφορά, να ακολουθούν επαρκώς το πρόγραμμα της αποστολής και να υπακούν χωρίς σχόλια στις οδηγίες και υποδείξεις των προπονητών.
 12. Απαγορεύονται κατηγορηματικά οι εκνευρισμοί, οι φωνές, οι βρισιές, το αντιαθλητικό παιχνίδι, η ανταπόδοση χτυπημάτων, οι διαμαρτυρίες και τα σχόλια προς τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους συμπαίκτες και τους φιλάθλους τόσο κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών όσο και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων Τέλος, να πειθαρχούν και να εφαρμόζουν τους κανόνες του Ευ Αγωνίζεσθαι (fair play).
 13. Όταν τραυματίζονται ή ασθενούν πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον αρμόδιο προπονητή και να ακολουθούν τη θεραπεία που θα υποδείξει ο ιατρός ή/ και ο φυσιοθεραπευτής.
 14. Να φέρουν κατά τις προπονήσεις, τους φιλικούς και επίσημους αγώνες, το αθλητικό υλικό που τους διανεμήθηκε από την διεύθυνση του Συλλόγου καθώς και να χρησιμοποιούν ζεύγος αθλητικών παπουτσιών για το σκοπό αυτό και μόνο.
 15. Πειθαρχικά παραπτώματα του αθλητή τα οποία γίνονται κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων μπορεί να οδηγήσουν σε μερική η και ολική αποβολή του αθλητή από τον Σύλλογο.
 16. Να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους, αλλά και την καθαριότητα των υλικών που χρησιμοποιούν.
 17. Σε κάθε αγώνα της ομάδας, είναι υποχρεωμένοι να φορούν αποκλειστικά και μόνο τα αθλητικά ρούχα του Συλλόγου.
 18. Να φροντίζουν για την ασφάλεια των προσωπικών τους αντικειμένων. Ο Σύλλογος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν απώλεια τιμαλφών ή/και χρημάτων.

  Υποχρεώσεις Κηδεμόνων
  Είναι αυτονόητο πως ο γονιός/κηδεμόνας που εντάσσει το παιδί του στο τμήμα εκπαίδευσης/ανάπτυξης και βελτίωσης νεαρών αθλητών του Συλλόγου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και συμφωνεί με τη φιλοσοφία, τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του. Η συνεργασία με τους γονείς-κηδεμόνες είναι απαραίτητη καθώς ενδυναμώνει τη σχέση γονέα-συλλόγου-αθλητή με πολλαπλό όφελος για τον τελευταίο.
  Οι κηδεμόνες υποχρεούνται:
 19. Να φροντίζουν για την άφιξη των αθλητών στο γήπεδο δέκα (10) λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης.
 20. Μετά το πέρας των προπονήσεων και σε περίπτωση μη δυνατότητας του κηδεμόνα να παραλάβει τον αθλητή, κατ’ ιδίαν, οφείλει:
  1. Να ενημερώσει άμεσα τον προπονητή,
  2. Να ορίσει νέο συνοδό ονομαστικά στον προπονητή.
 21. Να μην εισέρχονται στα αποδυτήρια και μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
 22. Να μη μιλούν κατά την διάρκεια της προπόνησης στο παιδί τους, διότι έτσι παρεμποδίζουν το έργο του προπονητή, ενώ παράλληλα δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των παιδιών.
 23. Να δείχνουν εμπιστοσύνη και να σέβονται τον προπονητή και να μην του ασκούν κριτική. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκουν στα παιδιά τους τον σεβασμό και δεν τα επηρεάζουν αρνητικά.
 24. Να δημιουργούν κλίμα θετικής επικοινωνίας και συνεργασίας επισκεπτόμενοι τακτικά τον Σύλλογο και συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του Συλλόγου (γεγονός που επιδρά θετικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών καθώς και στις σχέσεις μεταξύ τους).
 25. Να συνεργάζονται με τον προπονητή, στην περίπτωση που αυτός θελήσει να συλλέξει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Είναι φυσικό, ότι η εντύπωση που σχηματίζει για τους αθλητές δεν θα είναι τόσο ακριβής, εάν στηριχθεί μόνο στην επαφή που έχει μαζί τους κατά την διάρκεια της προπόνησης.
 26. Να ενημερώνουν τον προπονητή σε περίπτωση που κάποιος αθλητής δε θα έρθει σε κάποια προπόνηση.
 27. Να επικοινωνούν με τον αρμόδιο προπονητή τις καθορισμένες ημέρες και ώρες όπως αυτές έχουν οριστεί από τη διοίκηση του Συλλόγου.

  Υποχρεώσεις προπονητών
  Οι προπονητές υποχρεούνται:
 28. Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις δέκα (10) λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα και να ετοιμάζουν το χώρο προπόνησης.
 29. Να είναι συνεπείς στην ώρα προσέλευσης τους στα παιχνίδια, στις αποστολές και γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου που καλούνται να παρευρίσκονται.
 30. Να συμπληρώνουν απουσιολόγιο μετά το τέλος της προπόνησης.
 31. Όταν τραυματίζεται ένας αθλητής πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου (ή άλλο μέλος του ΔΣ σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμος).
 32. Να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους, την καθαριότητα των υλικών που χρησιμοποιούν όπως και την επαναφορά αυτών στην αρχική τους θέση.
 33. Να φέρουν κατά τις προπονήσεις, τους φιλικούς και επίσημους αγώνες, το αθλητικό υλικό που τους διανεμήθηκε από την διοίκηση του Συλλόγου.
 34. Να μην κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων στα αποδυτήρια και στο γήπεδο.
 35. Να απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να περιφέρεται στους αγωνιστικούς χώρους και στους χώρους προπόνησης.
 36. Να μην προβαίνουν σε διαμαρτυρίες, βρισιές και σχόλια προς τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους συμπαίκτες και τους φιλάθλους τόσο κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών όσο και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.